2011. december 18., vasárnap

Mákos-áfonyás torta


Mákos-áfonyás torta

A recept a Meglepetés nevű magazin egyik talán tavalyi számából van. A tortát ha jól emlékszem, már háromszor is elkészítettem, és nem egyszer a receptet is tovább adtam, mert annyira elnyerte mindenki tetszését. Elkészíteni elég könnyű, díszíteni fantázia szerint szinte akárhogyan lehet.

Hozzávalók:
6 tojás
6 dkg liszt
18 dkg darált mák
24 dkg cukor
A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni.A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá kell verni, a sárgáját óvatosan beleforgatni, majd a liszttel elkevert mákot is. Az így elkészült masszából a cikk szerint 4-5 kerek lapot kell sütni (a mi tortaformánk elég nagy, ezért nekem 3 szokott kijönni belőle).
Krém:
4 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 kis citrom reszelt héja
2 dkg darált mák
2 csomag vaníliás cukor
12 dkg áfonyalekvár
A tejszínt a vaníliás cukorral ésa habfixálóval kemény habbá kell verni, citromhéjjal és mákkal ízesíteni (a mák a "dísz" szempontjából is előnyös).
Összeállítás:
Egy lapra először lekvárt teszünk, azután tejszínhabot, ezt így folytatjuk, amíg el nem érkezünk a tetejéig. Az utolsó lapon, azaz legfelül fordítva kell csinálni. Először a tejszínhab, és azután a lekvár, illetve annyi tejszínhab maradjon, hogy a díszítéshez is elég legyen. A további dekorációhoz csokidarát, - reszeléket, bármi mást fel lehet használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése